Skip to main content

ATEX Voor Veiligheidskundigen

We zijn verheugd om nu al te kunnen melden dat de cursus ATEX Voor Veiligheidskundigen – voorjaar 2025 – definitief van start gaat! We hebben voldoende aanmeldingen en de cursusgroep bestaat weer uit een gemêleerd gezelschap van veiligheidskundigen vanuit diverse bedrijfstakken.

De cursus staat beter bekend als de AVVK en betreft dé ATEX opleiding voor Veiligheidskundigen in Nederland. De cursus is door Dekra Certification als enige cursus in Nederland gecertificeerd op het gebied van explosieveiligheid. Wat deze cursus zo bijzonder maakt is dat hij volledig is gericht op het vakgebied van de veiligheidskundige. Zo komen vrijwel alle onderwerpen die een relatie kennen met het onderwerp explosieveiligheid gedurende de cursus aan bod en is er voldoende ruimte voor dialoog. Veiligheid kunnen we alleen bereiken door samen te werken en kennis te delen, dat is exact wat we tijdens de cursus AVVK doen! De cursus bestaat sinds 2020 en we hebben inmiddels al meer dan 100 cursisten mogen verwelkomen! Doe je ook mee?

Inhoud cursus

De cursus beslaat 8 uiterst interactieve dagen in beslag en gaat van start op 6 februari op Basecamp te Utrecht (Nijverheidsweg 16). We starten om 09.00 uur en proberen iedere dag rond 15.30 af te ronden. Op Basecamp kun je gratis gebruik maken van faciliteiten zoals Wifi, koffie en thee, lunch en een frisdrankarrangement. Wij zorgen voor een cursusboek (full-colour), opdrachten en schrijfmaterialen. Het enige wat je mee hoeft te nemen is je laptop of tablet en een kritische en leergierige houding. Leg ons het vuur maar aan de schenen!

We delen de cursusdagen afwisselend  in. Zo volg je theorieblokken die direct gevolgd worden door vraagstukken uit de praktijk. Maak zelf maar eens een gevarenzone-indeling en beoordeel maar eens welke ontstekingsbronnen er aanwezig zijn! Alleen dan leer je de complexe materie, die explosieveiligheid heet, toe te passen. Ook wekken we gedurende de cursus vonk- en borstelontladingen op en meten we direct de energie-inhoud. Zo kun je bepalen of een elektrostatische ontlading gevaarlijk is voor het proces of dat we er geen aandacht aan hoeven te spenderen. We gaan aan de slag met het ingieten van een kabelwartel en lopen alle beschermingswijzen tegen ontsteking fysiek na. Bekijk zo’n drukvaste kast maar eens in het echt. Wat valt je op? En wat denk je dat er mis kan gaan?

De cursus is als volgt opgebouwd:

Dag Datum Inhoud
1 6 februari Kennismaking

Inleiding explosieveiligheid

ATEX 153

Brandstofeigenschappen

Beheer van stofgegevens

2 13 februari ATEX 114

Beschermingswijzen tegen ontsteking deel 1

3 20 februari Gevarenzone-indeling gasomgevingen

Beschermingswijzen tegen ontsteking deel 2

4 27 februari Gevarenzone-indeling stofomgevingen

Beschermingswijzen tegen ontsteking deel 3

5 6 maart Risicobeoordeling explosieveiligheid

Het explosieveiligheidsdocument

6 13 maart Technische maatregelen tegen explosies

Organisatorische maatregelen (ATEX beleid)

7 20 maart Elektrische installaties in explosieve atmosferen

NTA 7914 – werken met niet-ex apparaten

8 27 maart Herhaling

Toets

Cursusmateriaal

Twee weken voorafgaand aan de cursus ontvang je per post het cursusboek, de syllabi en overige naslagwerken zodat je de eerste cursusdag direct beslagen ten ijs komt! Mocht je nog vragen of opmerkingen hebben, schroom dan niet om contact op te nemen.

Alleen samen kunnen we zorgen voor een veilig Nederland. Doe je ook mee met de cursus? We hebben nog enkele plaatsen beschikbaar en delen onze kennis graag met je!

Tot 6 februari!